360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Víno k sýru: 7+10 tipů pro dokonalý gurmánský zážitek

Jaké víno k sýru vybrat?

Proč právě víno a sýr? Už britská kulinářka a cestovatelka Patience Gray v roce 1957 pravila: „Sýr je pravděpodobně nejlepším pokrmem a víno nejlepším nápojem.“ Spojte dvě „nej“, prozkoumejte pravidla pro jejich párování a užijte si dnešní článek s tipy na kombinace vína a sýrů.

Proč víno k sýru párovat s rozmyslem?

Správně zvolená kombinace vína a sýru se dokáže postarat o dokonalý gurmánský zážitek: Jedno podtrhne chuť druhého. Skvěle se doplňují kontrastní chutě – slaná se sladkou, svíravá s jemnou. Naopak špatně zvolené víno může způsobit, že se vám bude sýr zdát hořký, nebo že jeho chuť neucítíte vůbec. Jednotlivé chutě se budou přebíjet.

Můžete se setkat s obecným doporučením pro párování vín a sýrů, které pochází ze stejného regionu. Za dobu jejich zeměpisné koexistence totiž došlo ke vzájemnému chuťovému sladění – dokladem jsou jejich kombinace v tradičních regionálních receptech. Toto doporučení však rozhodně nevnímejte jako dogma.

Párování vína k sýru

Vyberte sýr k vínu jedna dvě: Bílé, nebo červené?

Hledáte vhodný sýr k bílému vínu?

Máte bílé víno a rádi byste jej doplnili vhodným sýrem? Už víte, že protiklady se přitahují. Proto výběr sýru přizpůsobte chuťovým vlastnostem daného vína – je sladké, nebo suché? Je lehké, nebo těžší? Nahlédněte pod pokličku kombinací, které můžete vyzkoušet:

  1. Lehké bílé víno ochutnejte s tvrdými či polotvrdými sýry – skvěle se například doplňuje Sauvignon s parmezánem.
  2. Těžší bílé víno vyzkoušejte s polotvrdým sýrem, jakým je gouda či madeland.
  3. Máte ve vinotéce suché bílé víno? Zkombinujte jej s čerstvým sýrem nebo se sýrem s bílou plísní – typicky třeba camembertem.
  4. Sladké bílé víno potěší vaše chuťové pohárky v kombinaci se sýrem s modrou plísní. Harmonickou dvojici tvoří třeba tokajské víno s britským sýrem Blue Stilton.

Tip: Už jste vyzkoušeli Soave, jedno z nejprodávanějších bílých vín Itálie? Seznamte se s ním v našem článku o Soave a ochutnejte jej v kombinaci se sýrem s bílou plísní – například s camembertem.

Který sýr zvolit k červenému vínu?

Už jste se setkali s tvrzením, že se k párování se sýry červené víno nehodí? Není to pravda – i červené víno si se sýrem nebesky vychutnáte. Stačí se pouze řídit několika jednoduchými pravidly. V první řadě vybírejte z kvalitních vín a kombinujte je spíše s tvrdými sýry – perfektně vyváží tříslovinu. Tabuli doplňte výrazným pečivem a olivami.

  1. Lehké červené víno výborně doplní tvrdé sýry se suchou přírodní kůrkou. Nebojte se je vyzkoušet také v kombinaci s ochucenými sýry.
  2. Těžší nebo suché červené víno podávejte s vyzrálými sýry. Výtečně si s nimi bude rozumět například víno z odrůdy Syrah.
  3. Máte rádi sladké červené víno? Pak vyzkoušejte portské víno ve spojení se sýrem s výrazným aroma, jako je Roquefort.

Tip: Psali jsme, že skvěle si rozumí víno a sýr z téže oblasti. Vyzkoušejte věhlasné Brunello se sýrem Asiago. Pocházejí ze stejného regionu a společně se postarají o výjimečný chuťový zážitek.

Zaujalo vás párování vína? Načerpejte další inspiraci ve specializovaném článku o kombinování vína s pokrmy.

Hledáte inspiraci na víno k oblíbenému sýru?

Je mezi TOP 10 světově populárními sýry i váš oblíbený? Ukážeme vám, které víno s ním můžete zkusit párovat:

  1. Čedar: Britského rodáka ochutnejte s Rulandským šedým vínem.
  2. Brie: Jemný, krémový sýr si bude skvěle rozumět se svěžím vínem s kyselinkou. Otestujte jej třeba v kombinaci s Chardonnay.
  3. Parmigiano Reggiano: Přezdívá se mu „král sýrů“ a perfektně se doplní s italským Barolem. Mimochodem, Barolo je zase označováno „králem vín“. Královská kombinace sýru a vína, co říkáte? Mrkněte na náš článek o Barolu a zjistěte, proč vás dostane do kolen.
  4. Asiago: Sýr z aromatického mléka krav, pasoucích se na náhorní planině Asiago, výborně doplní víno z odrůdy Syrah.
  5. Gruyere: Švýcarský sýr vyzkoušejte se světově uznávaným Barbarescem.
  6. Feta: Patrně nejstarší řecký sýr tvoří chuťově dokonalou dvojici s vínem Chablis.
  7. Mozzarella: Smetanově bílý sýr ochutnejte s toskánským vínem Chianti.
  8. Manchego: Ovčí sýr, vyrobený z mléka stejnojmenného plemene, zkuste párovat s vínem Rioja.
  9. Gorgonzola: K nejznámějšímu představiteli italských plísňových sýrů si otevřete dezertní Vin Santo.
  10. Epoisses: Krémový sýr vyzkoušejte s vyhlášeným vínem Sauternes.

Kombinací vína a sýrů existuje nepřeberné množství – nebojte se experimentovat. Jedno základní pravidlo ale v disciplíně párování vína se sýry přece jen existuje: Vždy vybírejte kvalitní sýr ke kvalitnímu vínu. To druhé seženete u nás – nabízíme vynikající archivní vína z celé řady zemí.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli