Víno k sýru: 7+10 tipů pro dokonalý gurmánský zážitek
Proč právě víno a sýr? Už britská kulinářka a cestovatelka Patience Gray v roce 1957 pravila: „Sýr je pravděpodobně nejlepším pokrmem a víno nejlepším nápojem.“ Spojte dvě „nej“, prozkoumejte pravidla pro jejich párování a užijte si dnešní článek s tipy na kombinace vína a sýrů.
Proč víno k sýru párovat s rozmyslem?
Správně zvolená kombinace vína a sýru se dokáže postarat o dokonalý gurmánský zážitek: Jedno podtrhne chuť druhého. Skvěle se doplňují kontrastní chutě – slaná se sladkou, svíravá s jemnou. Naopak špatně zvolené víno může způsobit, že se vám bude sýr zdát hořký, nebo že jeho chuť neucítíte vůbec. Jednotlivé chutě se budou přebíjet.
Můžete se setkat s obecným doporučením pro párování vín a sýrů, které pochází ze stejného regionu. Za dobu jejich zeměpisné koexistence totiž došlo ke vzájemnému chuťovému sladění – dokladem jsou jejich kombinace v tradičních regionálních receptech. Toto doporučení však rozhodně nevnímejte jako dogma.
Vyberte sýr k vínu jedna dvě: Bílé, nebo červené?
Hledáte vhodný sýr k bílému vínu?
Máte bílé víno a rádi byste jej doplnili vhodným sýrem? Už víte, že protiklady se přitahují. Proto výběr sýru přizpůsobte chuťovým vlastnostem daného vína – je sladké, nebo suché? Je lehké, nebo těžší? Nahlédněte pod pokličku kombinací, které můžete vyzkoušet:
- Lehké bílé víno ochutnejte s tvrdými či polotvrdými sýry – skvěle se například doplňuje Sauvignon s parmezánem.
- Těžší bílé víno vyzkoušejte s polotvrdým sýrem, jakým je gouda či madeland.
- Máte ve vinotéce suché bílé víno? Zkombinujte jej s čerstvým sýrem nebo se sýrem s bílou plísní – typicky třeba camembertem.
- Sladké bílé víno potěší vaše chuťové pohárky v kombinaci se sýrem s modrou plísní. Harmonickou dvojici tvoří třeba tokajské víno s britským sýrem Blue Stilton.
Tip: Už jste vyzkoušeli Soave, jedno z nejprodávanějších bílých vín Itálie? Seznamte se s ním v našem článku o Soave a ochutnejte jej v kombinaci se sýrem s bílou plísní – například s camembertem.
Který sýr zvolit k červenému vínu?
Už jste se setkali s tvrzením, že se k párování se sýry červené víno nehodí? Není to pravda – i červené víno si se sýrem nebesky vychutnáte. Stačí se pouze řídit několika jednoduchými pravidly. V první řadě vybírejte z kvalitních vín a kombinujte je spíše s tvrdými sýry – perfektně vyváží tříslovinu. Tabuli doplňte výrazným pečivem a olivami.
- Lehké červené víno výborně doplní tvrdé sýry se suchou přírodní kůrkou. Nebojte se je vyzkoušet také v kombinaci s ochucenými sýry.
- Těžší nebo suché červené víno podávejte s vyzrálými sýry. Výtečně si s nimi bude rozumět například víno z odrůdy Syrah.
- Máte rádi sladké červené víno? Pak vyzkoušejte portské víno ve spojení se sýrem s výrazným aroma, jako je Roquefort.
Tip: Psali jsme, že skvěle si rozumí víno a sýr z téže oblasti. Vyzkoušejte věhlasné Brunello se sýrem Asiago. Pocházejí ze stejného regionu a společně se postarají o výjimečný chuťový zážitek.
Zaujalo vás párování vína? Načerpejte další inspiraci ve specializovaném článku o kombinování vína s pokrmy.
Hledáte inspiraci na víno k oblíbenému sýru?
Je mezi TOP 10 světově populárními sýry i váš oblíbený? Ukážeme vám, které víno s ním můžete zkusit párovat:
- Čedar: Britského rodáka ochutnejte s Rulandským šedým vínem.
- Brie: Jemný, krémový sýr si bude skvěle rozumět se svěžím vínem s kyselinkou. Otestujte jej třeba v kombinaci s Chardonnay.
- Parmigiano Reggiano: Přezdívá se mu „král sýrů“ a perfektně se doplní s italským Barolem. Mimochodem, Barolo je zase označováno „králem vín“. Královská kombinace sýru a vína, co říkáte? Mrkněte na náš článek o Barolu a zjistěte, proč vás dostane do kolen.
- Asiago: Sýr z aromatického mléka krav, pasoucích se na náhorní planině Asiago, výborně doplní víno z odrůdy Syrah.
- Gruyere: Švýcarský sýr vyzkoušejte se světově uznávaným Barbarescem.
- Feta: Patrně nejstarší řecký sýr tvoří chuťově dokonalou dvojici s vínem Chablis.
- Mozzarella: Smetanově bílý sýr ochutnejte s toskánským vínem Chianti.
- Manchego: Ovčí sýr, vyrobený z mléka stejnojmenného plemene, zkuste párovat s vínem Rioja.
- Gorgonzola: K nejznámějšímu představiteli italských plísňových sýrů si otevřete dezertní Vin Santo.
- Epoisses: Krémový sýr vyzkoušejte s vyhlášeným vínem Sauternes.
Kombinací vína a sýrů existuje nepřeberné množství – nebojte se experimentovat. Jedno základní pravidlo ale v disciplíně párování vína se sýry přece jen existuje: Vždy vybírejte kvalitní sýr ke kvalitnímu vínu. To druhé seženete u nás – nabízíme vynikající archivní vína z celé řady zemí.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů