Soave, bílá perla Itálie
Jedno z nejprodávanějších italských bílých vín Soave se pyšní názvem původně středověkého městečka v severovýchodní Itálii. Kopce v okolí Verony dávají vzniknout kvalitním vínům, která si svou pozici – jako mnoho jiných – musela opakovaně vydobýt. Pojďme se společně podívat, čím vás mohou vína Soave zaujmout, nebo dokonce překvapit.
Vítejte v Soave, části vinařského regionu Benátska
Benátsko (italsky Veneta) je krajem, ve kterém se víno proslavilo již v dobách starověkého Říma. Soave je jednou z nejproduktivnějších oblastí regionu, která těží z půdy vulkanického původu, ale zároveň je ohrožena mlhavým počasím, které hroznům příliš nesvědčí.
Převážně svažité a dobře orientované polohy Soave se od sebe při bližším pohledu a hlubších znalostech terroir liší a jejich produkce i samotná vína se proto s ohledem na kvalitu označují různým způsobem. V Soave vás kromě vín mohou zaujmout také historické památky, v okolí najdou zalíbení i milovníci přírody.
Víte, že…
Soave pochází z latinského slova „Suavis“, což znamená jemný nebo něžný. Dostat do vínku takový název je pro víno doslova skvělým předpokladem pro oblíbenost.
Nerozlučná dvojice Soave a Garganega
Soave víno je neodmyslitelně spjato s hrozny vinné révy Garganega, které jsou jeho hlavní složkou – minimálně ze 70 %. Při kupáži běžných vín Soave se pak pracuje ještě s odrůdami Trebbiano di Soave, Chardonnay nebo Pinot Bianco.
Garganega je odrůda, která se vyznačuje tvrdší slupkou, a proto lépe než jiné odolává výše zmíněnému klimatu s častými mlhami. Ty mohou hroznům uškodit tím, že zapříčiní vznik plísní nebo rozvinutí některých chorob.
Soave víno na cestě od kvantity ke kvalitě
Jak už jsme předeslali v úvodu, vína Soave získala – v poměrně nedávné době – špatnou pověst, kterou ovšem zase zvládla napravit. Ke zhoršení jejich kvality došlo v návaznosti na administrativní zásahy a snahu zvýšit produkci i za cenu zařazení méně kvalitních vinic k původnímu území Soave.
Do kupáže se tak stále častěji dostávala i odrůda Trebbiano Toscano, která je považována za daleko méně hodnotnou než Trebbiano di Soave.
K nápravě, a hlavně opětovné důvěře ve vína Soave začalo docházet v 90. letech a přispělo k ní zejména stanovisko rozhodných orgánů, které určily další klasifikaci vín Soave a dvě nadřazené kategorie, kterými jsou Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG.
Jako Soave Classico DOC jsou nyní označována vína pocházející z původní historické oblasti, a to zejména z krajiny mezi městy Soave a Monteforte d’Alpone. U vín Soave Superiore DOCG je pak ještě přísněji regulován výnos vinic nebo jejich výsadba. Tato vína mohou nést také označení Riserva, a to při splnění minimálního obsahu alkoholu 12,5 % a za předpokladu, že zrála minimálně rok, než se dostala do prodeje.
Luxusní záležitostí regionu je Recioto di Soave DOCG – bílé víno, které se vyrábí metodou passito z polosuchých bobulí odrůdy Garganega a je připravováno též jako šumivé nebo likérové víno.
Víte, že…
Výraz „passito“ znamená, že hrozny byly sušeny po dobu až tří měsíců a nejméně jednou týdně ručně obraceny. Tato metoda výroby vede k silnému a sladkému vínu.
Čím vás vína Soave mohou zaujmout?
Typické Soave je suché víno s ovocným nádechem, ve kterém můžete rozeznat tóny broskve, žlutý meloun nebo třeba pomerančovou kůru. U vín, která dozrávají v dubových sudech, se pak projeví ořechový buket a po nějaké době také chutě marmelády nebo medu.
Vybraná vína Soave mají dobrý předpoklad k archivaci, a proto je najdete i v naší nabídce.
Pokud jsme vás na toto víno nalákali, připravte si k němu třeba drůbež, rybu nebo sýry a podávejte ho vychlazené na 10–12 stupňů. Čeká vás ojedinělý zážitek.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů