360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Průvodce francouzskými víny

Co stojí za světovým úspěchem francouzských vín? O věhlas zdejších luxusních vinařských počinů se zasloužily zejména příznivé klimatické podmínky, péče i úcta k tradici. Pojďme prozkoumat nejvýznamnější vinařské regiony Francie a odrůdy hroznů, ze kterých jsou zde vyráběna ta nejlepší vína.

Vína z Francie a malý slovníček

Nejprve se krátce seznámíme s pojmy, se kterými se v souvislosti s francouzskými víny můžeme setkat.

Vinařské oblasti jsou ve Francii rozděleny na menší regiony. Výroba vína v každé z těchto podoblastí – apelací – podléhá specifickým pravidlům a technologickým postupům. Právě apelace, ze které víno pochází, je pro francouzská vína nejdůležitějším identifikačním znakem.

Francouzský pojem chateau označuje v širším smyslu prostor či stavení, které slouží k výrobě a uchovávání vína.

Ani pojem terroir nemá v češtině ekvivalent. Vyjadřuje vliv veškerých přírodních vlivů v rámci konkrétního místa na hrozny, které se na něm pěstují. Specifické geologické podloží, intenzita slunečního svitu či větru a půda – to vše se podílí na jedinečnosti vína, které z daného terroir pochází. Zajímá vás více o vinařském genius loci? Přečtěte si náš článek o tom, jak vinařská oblast ovlivňuje chuť vína.

Cuvée je označením pro víno, které vzniklo smísením několika odrůd hroznů. Jak tento proces probíhá a proč vyžaduje dokonalé vinařské znalosti, se dočtete v našem článku o Cuvée. Jedno vám však prozradíme už teď: Výsledné víno je dokonale harmonické.

Francie je země vína

Víte, že francouzština je nejpokročilejším vinařským jazykem? Ve slovníku byste našli 600 speciálních vinařských termínů, které slouží k popisu vlastností vína.

Jak je na tom francouzské víno a legislativa? S námi se v označení neztratíte

Vin de Table je stolní víno, které může pocházet z jakéhokoliv vinařského regionu Francie.

Označení Vin de Pays nesou venkovská či oblastní vína.

VDQS (Vin Délimité de Qualité Supéririeure) je označení pro víno vyšší kvality, jehož výroba se řídí přísnějšími pravidly.

AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) je ochranné označení původu zemědělských subjektů (nikoliv výhradně vína). Kontrolováno je dodržování původu, odrůdy, množství, produkce, pěstitelských metod, technik zpracování a výsledných kvalit produktů.

Nejlepší francouzské červené víno najdete v Bordeaux

Na mapě je region Bordeaux pomyslně rozdělen na dvě části, které určuje pravý a levý břeh řeky Gironde. Tato i další řeky, kterými je region protkán, dodávají regionu mírné a stabilní klima. Les, nacházející se na jihu, navíc chrání Bordeaux od silných větrů vanoucích od moře. Díky těmto okolnostem se révě v Bordeaux výjimečně daří a poskytuje tak hrozny, které se dokonale hodí pro výrobu špičkových vín.

Francouzský ráj vína produkuje zejména hrozny z odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Merlot

Francouzská odrůda vznikla křížením odrůd Cabernet Franc a Madlenky modré (s tou se však dnes už nesetkáte). V Bordeaux je Merlot pěstován na 60 % vinic, na kterých jsou pěstovány modré odrůdy. To z něj dělá pro region nejtypičtější odrůdu révy. Předních příček se však drží i v globálním měřítku – jedná se o druhou nejvíce pěstovanou odrůdu na světě. Vysvětlení je jednoduché: Velmi dobře se adaptuje na nejrůznější typy půdních podloží.

Víte, že za svůj název Merlot vděčí pravděpodobně kosům (francouzsky „merle“)? Ti si zde totiž na zralých, sladkých hroznech s oblibou pochutnávají.

Cabernet Sauvignon

Co se týče půdy, je Cabernet Sauvignon vybíravější než Merlot. Daří se mu zejména na teplých, štěrkovitých podložích. Nejzastoupenější je tato odrůda v oblasti Médoc, kde tvoří 55 % všech pěstovaných odrůd. Populární vinařství Médoc můžete poznat blíže v samostatném článku. Vína jsou aromatická a bohatá na třísloviny. Proto si Cabernet Sauvignon perfektně rozumí s Merlotem, který je jemnější. Zdejší vinaři vědí, že z takového spojení vznikají ta nejlepší cuvée.

Hrozny francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc

Třetí nejvýznamnější modrá odrůda dozrává oproti dvěma ostatním poměrně brzy. Nevadí jí ani chladnější podmínky. O to více si však potrpí na jílovité podloží, na kterém se révě výjimečně daří. Vína z této odrůdy jsou podobná těm z Cabernet Sauvignonu, ale jsou méně intenzivní a obsahují méně tříslovin. Zastoupená je především v oblasti Saint Emilion.

Prohlédněte si naši nabídku vín ze Saint Emilion. Ta nejlepší z nich se pyšní označením Grand Cru Classé. Ještě předtím se ale s touto malou vinařskou oblastí seznamte blíže v našem článku Saint Emilion: Malá oblast plná velkých vín.

Francouzské víno z Burgundska: Jedna oblast, dvě barvy

Burgundsko nezastává prvenství pouze s ohledem na produkci delikates z hlemýžďů a dokonalé hořčice. Takzvané „srdce Francie“ je rovněž jedním z nejsložitějších vinařských regionů světa. Na relativně malém prostoru totiž nabízí neuvěřitelně rozmanitá terroir. Pěstovány jsou zde především dvě odrůdy révy. Chardonnay pro výrobu bílých vín a Pinot Noir pro ta červená.

Chardonnay

Jedna ze světově nejrozšířenějších bílých odrůd poskytuje vína špičkové kvality. Burgundská rodačka vznikla křížením odrůd Pinot a Gouais blanc. V nejseverněji položené oblasti, Chablis, jsou z Chardonnay vyráběna delikátní vína s vynikajícím potenciálem k archivaci. O jejich kvalitách se nechte přesvědčit vínem Chablis z naší nabídky.

Víte, že Chardonnay je pěstováno v téměř každé vinařské oblasti na Zemi?

Francouzská vinice v Brugundsku

Pinot Noir

Pinot Noir je na pěstování poměrně náročnou odrůdou. I přes svou náchylnost k plísním a nemocem je však oblíbená a celosvětově rozšířená. A není divu – kvalita výsledných vín stojí za to. První záznamy o její existenci v Burgundsku, odkud také nejspíše pochází, jsou datovány už do 4. století.

Champagne, domov šumivého vína z Francie

Nejseverněji položená vinařská oblast ve Francii nabízí chladnější podmínky, silnější větry a oceánské klima. I zde je pěstována především odrůda Chardonnay, která dala za vznik zdejšímu věhlasnému šumivému vínu. Réva vyrůstá na vápencovém podloží s vysokým obsahem křídy. Právě křída je důležitým pomocníkem pro pěstování Chardonnay. Dokáže totiž uchovávat vodu, kterou v parných dnech réva využívá k doplnění vláhy. Ideální sklon vinohradů zároveň napomáhá případnému odvodňování.

Pouze vínu vyrobenému v Champagne je povoleno nést označení šampaňské. Ostatně celý příběh, který vede ke sklence šampaňského vína, je jedinečnýprozkoumejte ho v našem článku o Champagne.

Naladili jsme vás k ochutnání některé vinařské ikony Francie? Není nic snadnějšího, než si vybrat z naší nabídky delikátních francouzských vín.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli