360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Přívlastkové víno: Dělení vín podle cukernatosti

Sbírka archivních vín ve vinném sklípku

O vínech s přívlastkem jste toho určitě již něco málo, nebo dokonce mnoho slyšeli. Není divu. Přívlastkové víno patří k tomu nejkvalitnějšímu, co vám mohou vinaři nabídnout. Pojďme se podívat na jejich druhy a to, jak zapadají do systému třídění vín celkově. Začínáme!

Značení a druhy vína (nejen) v České republice

Víno můžeme rozdělit do skupin a podskupin dle různých kritérií. Patří mezi ně například základní kategorizace: tiché víno, likérové víno, šumivé víno, perlivé víno či částečně zkvašený hroznový mošt (u nás známý jako burčák).

Přihlédnout můžeme dále ke zbytkovému cukru a tichá vína rozdělit na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Ani dělení podle barvy není tak jednoduché… Víte, že kromě červeného, bílého a růžového vína existuje například i víno oranžové?

A mohli bychom ještě chvilku pokračovat, ale půjdeme hlavně k tématu článku, kterým je dělení vín podle kvality.

V České republice využíváme tzv. germánský systém značení vín, který je založen na určování kvality vín podle cukernatosti (používá se také třeba na Slovensku, v Německu a v Rakousku).

Oproti tomu románský neboli apelační systém, který upřednostňuje kupříkladu Francie, Španělsko, Itálie, Portugalsko, staví na kontrole původu hroznů a regulaci úrody. U nás se takto označují vína originální certifikace – VOC, o kterých si můžete přečíst v článku zabývajícím se pojmem terroir.

víno - dělení podle cukernatosti

Víno podle kvality – od stolního po jakostní s přívlastkem

Podle vinařského zákona České republiky rozlišujeme u tichého vína následující jakostní třídy v souvislosti s minimální vyzrálostí hroznů (označení v jednotce ⁰NM) použitých k výrobě vína.

  • víno (dříve také stolní víno) – 10 ⁰NM
  • zemské víno – 14 ⁰NM
  • jakostní víno: odrůdové – 15 ⁰NM, známkové – 15 ⁰NM
  • jakostní víno s přívlastkem, na jehož rozdělení se podíváme v dalším textu
  • víno originální certifikace – 15 ⁰NM

Co znamená značka ⁰NM v praxi? Označuje cukernatost vína v přepočtu: jeden stupeň NM = jeden kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu. Měření probíhá ve vylisovaném moštu a používají se při něm normované moštoměry.

Kromě cukernatosti se u těchto vín sleduje původ hroznů (od země EU až po tuzemské podoblasti), odrůdy a jejich mísení, lokalita výroby, výnosnost vinice a další parametry, které se spolu se zvyšováním kvality vína zpřísňují. Pravidlům podléhají také údaje (označování vína), které nalezneme na etiketě.

vína na vinici

Jakostní vína s přívlastkem aneb 7 schodů do sladkého nebe

Přívlastkové víno musí splňovat několik kritérií. Při jeho výrobě mohou být použity pouze tuzemské hrozny z jedné vinařské podoblasti (z vinice pro jakostní víno, jejíž výnos nesmí překročit 12 t/ha). Zde musí proběhnout i samotná výroba vína. Jakostní vína s přívlastkem mohou obsahovat maximálně tři odrůdy vinné révy a nesmí se u nich zvyšovat cukernatost moštu.

Zatřídit takové víno může jedině Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která ověřuje jeho odrůdu, původ, cukernatost, hmotnost a splnění dalších požadavků na výrobu.

Přívlastkové víno se podle cukernatosti a způsobu výroby dále dělí na:

  1. Kabinetní víno – 19 ⁰NM, lehčí víno určené pro denní spotřebu, které se velmi příjemně pije.
  2. Pozdní sběr – 21 ⁰NM, víno z vyzrálých hroznů, které má často výrazný odrůdový charakter.
  3. Výběr z hroznů – 24 ⁰NM, nejčastěji polosladká bílá vína z nadprůměrně vyzrálých hroznů.
  4. Výběr z bobulí – 27 ⁰NM, sladká, plná a extraktivní vína často z ručně sklízených hroznů, vhodná například ke slavnostním příležitostem.
  5. Ledové víno – 27 ⁰NM, víno s vysokým zbytkovým cukrem, hrozny se sklízejí ručně při mrazu alespoň -7 °C a zmrzlé musejí zůstat i při lisování.
  6. Slámové víno – 27 ⁰NM, hrozny sušeny na slámě či rákosu (nebo volně zavěšená) minimálně tři měsíce po sklizni mají nižší obsah alkoholu a díky biochemickým změnám zajímavý charakter.
  7. Výběr z cibéb – 32 ⁰NM, vína z přezrálých a zaschlých bobulí-hrozinek (cibéb) nebo hroznů napadených ušlechtilou plísní, sladká a vzácná vína se středním obsahem alkoholu.

TIP na závěr: Zajímá vás výroba vína z více hledisek? Přečtěte si na našem blogu další informace!

Dostali jste chuť na opravdu kvalitní víno? Zkuste archivní víno, které si můžete vychutnat sami, nebo jej darovat jako dárek k významné příležitosti.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli