Které sklenky na víno použít a jaké by vám doma neměly chybět
Malá, velká, štíhlá nebo baňatá? Milovníci vína zbystřete zrak, dnes vás provedeme výběrem té pravé… sklenky na víno! Jak už asi tušíte nebude to jen ta jedna jediná, ale ukážeme si, jak si poradit s výběrem sklenic podle barvy vína či jeho druhu.
Proč jsou skleničky na víno tak důležité? Ve hře je několik důvodů
Možná vás jako první napadne, proč vlastně věnovat výběru sklenic na víno zvýšenou pozornost. Odpověď se skládá hned ze tří pádných důvodů, které si blíže vysvětlíme.
- Tvar sklenice ovlivňuje rozvinutí vůně a chuti vína, ve správné sklenici také snadno posoudíme jeho barvu. To jsou zásadní důvody, kvůli kterým by vám doma jeden typ skleniček na víno neměl stačit, obzvláště pokud často podáváte víno přátelům nebo při dalších příležitostech.
- Servírování vína je především také estetický zážitek. Kdo by neměl rád, když to u stolu ladí. U slavnostní tabule je to pak dokonce nutnost. Servírování vína stejně jako pokrmů má dlouholetou tradici a estetika při ní hraje důležitou roli. Víno a jeho podávání si tak můžete vychutnat všemi smysly.
- Konzumace vína by měla být co nejpříjemnější. Když zvolíte špatnou sklenku, bude se s ní hostům nesnadno zacházet. Krátká nebo příliš dlouhá stopka jim například ztíží úchop. Nevhodný tvar sklenice u šampaňského jim leda tak vžene bublinky do nosu. A nekvalitní nebo příliš silné sklo je nebude lákat k dalšímu doušku.
Co mají tedy správné sklenky na víno společného? Je to především čirost skla bez různých ozdob či ornamentů, tenkostěnné, kvalitní zpracování, stabilní přiměřeně dlouhou nožku a zabroušenou nevydutou hranu u ústí sklenice, aby si víno našlo cestu rovnou do úst.
Víte, že?
Sklenice, respektive jejich stopky, se mohou vyrábět dvojí metodou. Buď jsou ke sklenici přilepené, nebo jsou za pomoci moderních technologií při foukání skla vytaženy ze sklenice, se kterou tvoří jeden celek.
Univerzální sklenice na víno existuje, ale…
Možná vás napadlo, zda přece jen neexistuje sklenice na víno, která by byla jakýmsi kompromisem a mohli byste ji používat jako univerzální. Můžeme vám sdělit, že ano, ale je vhodná spíše jen na degustaci, ke které je určena, při celovečerní konzumaci vína si s ní nevystačíte.
Taková sklenka se skrývá pod zkratkou OIV podle mezinárodní organizace Organisation internationale de la vigne et du vin a byla vyroben již v roce 1970. Má standardizované rozměry a znát ji budou všichni profesionální someliéři či degustátoři. Krásně se z ní line vůně vína a hodí se pro zkoumání všech druhů tichých vín od mladých bílých po těžké červené, ochutnávat z ní můžete i vína šumivá.
Vybíráme skleničky na bílé víno
Teď už se dostáváme k jádru věci a jako první se podíváme na výběr ideální skleničky na bílé víno. Ta by měla mít tvar pootevřeného tulipánu se zúženým hrdlem a rozměr 200 až 400 ml – někdy se uvádí 150–350 ml nebo 190 až 460 ml. Tulipánovou sklenici na bílé víno využijte i pro růžová vína.
Skleniček na bílé víno existuje ale ještě několik druhů. Například sklenice typu Chardonnay je buclatější a otevřenější. I tady totiž platí zásadní pravidlo, že lehčí vína podáváme ve sklenicích menších a pro vína výraznější chuti zvolíme větší objem. Univerzální je tzv. ryzlinková sklenička.
Jak vypadají skleničky na červené víno
Skleničky na červené víno naleznete taktéž ve vícero provedeních, opět podle zralosti či charakteru vína. Společný mají cibulovitý (až balónovitý) tvar a větší objem – obvykle 400 až 600 ml, pro některé druhy červeného vína ale i více.
U červeného vína je důležitý větší prostor pro rozvinutí vůní a chutí, hladina, kterou taková sklenice vytvoří, by proto měla být dostatečně široká. Pro obzvláště aromatická vína volíme široký kalich téměř ve tvaru koule. Pro mladá červená vína se tvarem můžete přiblížit opět k tulipánu jako u bílých vín.
Představujeme sklenice na další druhy vín
Nezapomněli jsme ani na vína šumivá, která si nejlépe vychutnáte ze sklenic o objemu 100 až 250 ml typu flétna, což je vysoká sklenička s úzkým profilem. Tento typ je optimální pro udržení oxidu uhličitého ve správném množství a některé druhy těchto skleniček mají speciální rýhované dno, díky kterému se bublinky uvolňují v krásných řetězcích.
Zvláštní sklenky si zasluhují vína s vysokou cukernatostí, dezertní a likérová vína typu portské nebo třeba sherry. Skleničky pro ně vhodné jsou malého objemu 100–190 ml a mohou být pojmenovány a vybírány přímo podle typu nápoje (port, madiera, sauternes).
Další zajímavosti si můžete přečíst v článku o servírování vína jako takovém.
Sklenky na víno si zaslouží vaši péči
Hosté odešli, víno je dopité? Nezapomeňte se o skleničky také řádně postarat. Myčka jim kvůli možným šmouhám příliš nesvědčí a ručním mytím zase často nedosáhneme na dno některých skleniček. Jak tedy na to?
- Skleničky nejprve vypláchněte čistou teplou vodou, nepoužívejte výrazné saponáty.
- K jejich vyčištění použijte speciální kartáč – čistič sklenic.
- Skleničky nechte nejlépe volně uschnout, v případě, že máte doma příliš tvrdou vodu, je jemně vytřete a vyleštěte čistou utěrkou.
- Sklenky uložte co nejdále od kuchyňských pachů, ideálně je můžete zavěsit za stopku.
- Před dalším použitím je vypláchněte, profesionálové sklenice někdy také „zavíňují“, což znamená, že uvnitř zakrouží malým množstvím vína a sklenku jím propláchnou.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů