Jak poznat dobré archivní víno?
Ochutnat kvalitní archivní víno je snem snad každého milovníka vín. Jak ale při jeho výběru netápat – a hlavně nenaletět? Abyste se vyhnuli zklamání a vychutnali si opravdu exkluzivní vinařské dílo, věnujte pozornost dnešnímu článku.
Jak poznat dobré víno ještě před jeho ochutnáním? Mnohé odhalí viněta
Jako první si prohlédněte údaje na etiketě. Kvalitní archivní víno se netají informací o odrůdě, původu a stáří hroznů, ze kterých bylo vyrobeno. Nalézt zde můžete rovněž údaj o technologii jeho výroby a o tom, jak dlouho víno zrálo v sudu či v lahvi.
Kvalita archivního vína závisí na jeho původu
Snad nejvíce vypovídající je informace o kraji a vinici, ze které bobule pocházejí. Archivní vína v sobě totiž silně odrážejí charakter místa, na kterém byly hrozny pro jeho výrobu vypěstovány. Francouzština pro soubor lokálních vlastností, které výrazně ovlivňují kvalitu vína, dokonce používá speciální výraz – terroir. Vsaďte proto na víno z některé věhlasné vinařské oblasti. Pokud se vyznáte ve vinařských klasifikacích, může pro vás být rovněž tento údaj při výběru kvalitního archivního vína stěžejním.
Tip: Velmi kvalitní vína najdete v Bordeaux. Ochutnejte některé ze slavných archivních vín, která z této proslulé francouzské vinařské oblasti pocházejí.
Mimořádně dobrá vína pocházejí z výjimečných ročníků
Při výběru kvalitní lahve archivního vína se můžete řídit také konkrétním ročníkem. Dokonce i stejná vína mohou totiž chutnat napříč ročníky odlišně – záleží, jak se který ročník „povedl“.
K nalezení jsou tabulky, které vás přehledně provedou světovými vinařskými oblastmi v souvislosti s odborným hodnocením jednotlivých ročníků. Mějte však na paměti, že skvělé vinobraní bílé odrůdy nemusí znamenat úspěch i pro modrou, přestože jde o stejnou oblast.
Až budete mít vybráno, u nás svého ročníkového favorita naleznete snadno. Archivní vína totiž máme podle ročníků přehledně seřazená.
Tip: Ročníkové archivní víno je skvělým narozeninovým dárkem. Jednoduše oslavenci věnujte víno z roku, ve kterém se narodil. Stejným způsobem můžete hru s čísly využít i pro dárek k výročí, nebo dokonce pro dárek na poslední chvíli. Spoustu inspirace naleznete v naší rubrice s tipy na originální dárky v podobě archivních vín.
Co o kvalitě vína prozradí vaše smysly?
Lahev archivního vína už je vaše a etiketa slibuje kvalitní víno? Nyní přichází na řadu praktická část – samotná degustace.
Pozor: Ještě předtím, než víno rozlijete do sklenic, přičichněte si po odzátkování lahve ke korku. Správně byste měli cítit lehké aroma vína, nebo nic. Pakliže cítíte korkovinu, je to špatně. Takové víno si nevychutnáte – bude totiž mdlé, případně bude cítit zatuchlinou. Na vině je znehodnocení vína, tzv. korkovitost. V našem článku o rozpoznání zkaženého vína se dočtete, jak a proč korkovitost vzniká.
Poznejte kvalitní víno podle jeho barvy a vůně
Před prvotním ochutnáním posuďte víno zrakem. Sklenici podržte proti světlu a mírně ji nakloňte. Kvalitní víno bude křišťálově průzračné. Konkrétní odstín závisí kromě odrůdy hroznů, technologie výroby a terroir i na stáří vína. Čím je víno starší, tím bude tmavší. Staré červené víno tak může mít odstíny hnědé, archivní bílé až odstíny jantarové.
Nyní k posouzení přichází na řadu aroma vína. Sklenicí lehce zakružte – díky kontaktu se vzduchem totiž vůně vína zesílí. Správně byste měli cítit pouze pozitivní aromata. Archivní vína mají hned několik vrstev vůní – včetně speciální roviny, která vzniká dlouhým zráním v sudu či v lahvi. Toto terciální aroma může mít podobu nejrůznějších oříškových tónů, nebo třeba příjemných dřevitých vůní. Kvalitní víno však bude mít své aroma vždy harmonicky vyvážené.
Jak pomůže rozpoznat dobré víno jeho dochuť?
Pakliže je víno čiré a jeho aroma je v dokonalé rovnováze, směle ho ochutnejte. Doušek před polknutím v ústech nejdřív jemně poválejte – projde tak přes všechny chuťové pohárky. Kvalitní archivní víno nebude svíravé a neucítíte z něj alkohol. Stejně jako v případě jeho vůně, i chuť bude komplexní a víceúrovňová. Jednotlivé chuťové složky budou v harmonickém souladu. Veliké víno vás jednoduše ohromí.
Že máte čest s kvalitním vínem, poznáte i podle délky dochuti. Čím lepší víno, tím delší chuť vám po něm zůstane na patře i poté, co opustilo ústa. Ta nejkvalitnější vína mohou mít až minutu trvající dochuť. Dochuť by však u kvalitního archivního vína v každém případě měla být příjemná – rozhodně ne hořká či kyselá.
Tip: Víno vždy servírujte při doporučené teplotě. Právě teplota totiž výrazně ovlivňuje chuť a vůni. Přechlazené víno si nevychutnáte, protože dojde ke snížení termické citlivosti v oblasti rtů a na špičce jazyka. Pokud je naopak víno příliš teplé, může nad ostatními složkami vyniknout alkohol. V případě červeného archivního vína je navíc jeho správná teplota důležitá pro vyniknutí tónů koření a dřeva. Nenašli jste doporučenou servírovací teplotu na vinětě? Prozkoumejte náš článek o správné teplotě vína.
Pokud hledáte skutečně kvalitní archivní vína, nebojte se vsadit na ta veliká. Ochutnejte třeba proslulé italské Barolo – jedno ze 7 nejslavnějších vín světa. V našem článku o Barolu vám dokonce představíme i jeho výjimečně povedené ročníky, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů