Jak otevřít víno bez vývrtky?
Záludná otázka v nadpisu článku možná už někdy vytanula na mysli i vám. Ocitli jste se na cestách nebo v nečekané situaci ve společnosti dobrého vína, ale bez vývrtky? Je lepší si v tu chvíli nechat zajít chuť, nebo hledat řešení? Posuďte sami…
Nejdříve trocha teorie na úvod. Víno může být kromě korkové zátky uzavřeno ještě několika způsoby. U mladých vín, která jsou určená ke spotřebě do jednoho roku, jsou čím dál populárnější šroubovací uzávěry – například v Austrálii najdete šroubovací uzávěr u 85 % vín.
Variantou, která pochází od zlatých českých ručiček, je vinolok – zátka z českého skla. Setkat se můžete i se zátkou z plastu nebo se zorkem. Zvláštním případem jsou archivní vína, která potřebují dlouho zrát, a tak se k jejich zapečetění používají zátky jen z toho nejkvalitnějšího čistě přírodního korku, vyráběného uznávanými firmami.
Na internetu můžete najít několik rad a návodů, jak si s otevřením vína poradit i bez vývrtky. Aniž bychom vám je doporučovali, připravili jsme pro vás přehled těch nejčastějších.
1. Jak otevřít víno s domácím nářadím
Kleště a šroubek
- Vezměte šroub a krouživými pohyby ho zavrtejte do korku. Horní část nechte vyčnívat.
- Uchopte hlavičku šroubu do kleští a zatáhněte. Vytáhnete šroubek rovnou i s celým korkem.
Kladivo a hřebík
- Hřebík zatlučte pomocí kladiva do korku. Pozor na to, abyste nechali vyčnívat dostatečně velkou část.
- Popadněte část hřebíku nad korkem a co největší silou zatáhněte.
2. Obujte se do toho a otevřete víno botou
- Botu si sundejte a položte na zem.
- Poté do ní postavte víno dnem dolů.
- Botu i s vínem zvedněte – tak, že budete jednou rukou pevně držet víno a druhou špičku boty.
- Teď už do toho můžete praštit. Botu nasměrujte podrážkou ke zdi a několikrát s ní silně udeřte.
- Nárazy do stěny se zátka sama začne vysouvat. Když už je přibližně v polovině cesty, můžete ji chytit prsty a vytáhnout.
3. Jak otevřít víno bez vývrtky: klíčem k úspěchu je klíč
- Klíč postavte na korek a zavrtejte ho dovnitř. Začněte u okraje láhve a klíč do korku vsunujte směrem ke středu – tak, aby z hrdla netrčel kolmo vzhůru, ale aby byl našikmo.
- Klíčem začněte kroužit po směru hodinových ručiček. Nejlépe vám to půjde, pokud můžete klíč pevně uchopit za klíčenku, kroužek nebo cokoli dalšího, co je k němu připojené.
- Krouživé pohyby začnou korek uvolňovat, a vy tak korek vyšroubujete z hrdla ven.
Zatlačit korek dovnitř? Častý, ale špatný způsob, jak otevřít víno
A co zkušenosti z letních festivalů, kdy jsme otevírali víno tak, že jsme korek tupým koncem nějakého předmětu zatlačili dovnitř? Na to u kvalitního vína rychle zapomeňte. Horní strana korku, která byla v kontaktu s okolím, může být zaprášená nebo jiným způsobem znečištěná. Tím, že ji zatlačíte do vína, můžete znehodnotit jeho chuť nebo aroma.
Jak správně otevřít víno
Že se vám výše uvedené zacházení s vínem moc nelíbí? Nám také ne, proto vám doporučujeme používat vždy vývrtku, pákový otvírák nebo specializovaný planžetový otvírák na víno. Poslední jmenovaný se vám bude hodit zejména v případě, že vás na stole čeká archivní víno.
Zatímco klasické vývrtky fungují tak, že se do korku zavrtávají, otvírák s planžetami přichází do styku se zátkou pouze z jejího vnějšku – bez toho, aby ji narušil. Protilehlé planžety se zasunují do prostoru mezi zátkou a lahví a korek se uvolňuje postupným vytahováním.
V následujícím článku Otevřete víno jako profesionál si ukážeme, jak na to. Ani práce s profesionálními nástroji není úplně snadná.
Výběr vín z naší nabídky
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů