Historie vína Sauternes: Kdy vzniklo?
Sladké víno Sauternes, pocházející z vinařské oblasti Bordeaux, se vyrábí ze tří odrůd vinné révy a za přítomnosti ušlechtilé plísně. O jeho vzniku se vypráví dva příběhy. Který z nich je pravdivý?
Kdy vzniklo víno Sauternes?
Podobně jako u ostatních francouzských vín, i víno Sauternes má své základy u Římanů, kteří ve Francii vinařství zavedli. Nejstarší dokumenty o výrobě tohoto vína však pocházejí až ze 17. století a o jeho zrodu se tradují dva příběhy. My vám je v krátkosti odvyprávíme.
1. Jak obchodník dlouho čekal
Obchodník s vínem Focke čekal, až ustanou podzimní deště, aby začal na svém zámku v Bordeaux v roce 1836 sbírat hrozny. Když vysvitlo slunce, hrozny uschly a objevila se na nich ušlechtilá plíseň (houba, která napadá vinnou révu). Ta způsobila zhnědnutí slupky a v hroznech se začal koncentrovat cukr. Výsledkem bylo krásně sladké víno, které vzniklo náhodou.
2. Jak se markýz opozdil
Druhý příběh se zakládá také na náhodě. V roce 1874 se markýz de Lur-Saluces zdržel, když se z Ruska vracel zpět na svůj zámek. Před odjezdem do Ruska ale vydal pokyn, aby se sklizní vinné révy nezačínali před jeho návratem. Když se začalo se sběrem, hrozny už byly ušlechtilou plísní zcela napadené a sladké víno bylo na světě.
Jak doopravdy vzniklo víno Sauternes?
Podle historiků se obchodníci z Nizozemska v 17. století ujali produkce bílého vína. V Bordeaux začali s výsadbou bílých odrůd vinné révy a zavedli techniku zastavení kvašení pomocí síry. Díky této technice se ve víně zachovala vysoká hladina zbytkového cukru. Postupem času Nizozemci narazili na oblast Sauternes, kam přesunuli i svou výrobu. Není ale jisté, jestli nechávali hrozny napadnout ušlechtilou plísní.
Sauternes a ušlechtilá plíseň
Ušlechtilá plíseň neboli Botrytis cinerea je houba, která napadá hrozny vinné révy. Sklizeň a výroba vína s touto houbou je poměrně náročná. Může se totiž přeměnit na šedou hnilobu, která hrozny zahubí. Ušlechtilá plíseň je tak pro výrobu Sauternes zásadní, a když se některý rok houba neuchytí, hroznová šťáva se prodá. Sauternes tak patří mezi nejrizikovější a nejméně spolehlivá vína. O to je ale vzácnější.
Ideální klimatické podmínky pro víno Sauternes
Oblast Sauternes je pro výrobu vína Sauternes dokonalá. Nachází se 40 km jižně od města Bordeaux na soutoku dvou řek: Garonne a Ciron. Přítok Ciron má nižší teplotu než Garonne. Když se prameny potkají v období teplého a suchého podzimu, na vinice se snese mlha. Ta vytvoří ideální podmínky pro růst ušlechtilé plísně.
Víno Sauternes se může vyrábět pouze ze tří odrůd vinné révy. O jaké odrůdy se jedná?
- Sémillon tvoří přibližně 80 % vína Sauternes. Slupka této odrůdy je tenká, a proto je snadným cílem pro ušlechtilou plíseň.
- Sauvignon Blanc dodává výslednému vínu kyselost a svěžest, kterou Sémillon postrádá.
- Muscadelle se pěstuje obtížně a může se u ní objevit nežádaný druh plísně. Také se nevyvíjí tak dobře jako předchozí odrůdy a nemá schopnost zrání. Je však typická pro své květinové aroma.
Sauternes: Víno s potenciálem k dlouhému zrání
Sauternes se vyznačuje svou schopností dlouhodobě zrát. Je to díky ovocnému charakteru a kyselince. Kyselinka uchovává celistvost vína, zatímco ovocné tóny ustupují do pozadí a dávají vyniknout terciálním chutím – karamelu, máslu a koření. Ze zlatavé barvy mladého Sauternes vzniká archivní víno s tmavě karamelovou barvou.
Tip: Přečtěte si, jak archivní vína správně skladovat.
Sauternes: Sladký dárek
Zalíbilo se vám sladké víno Sauternes z francouzského regionu Bordeaux? Na našem e-shopu si vyberete z různých ročníků a vinařství. Báječně se hodí i jako dárek pro milovníky sladkých a archivních vín. Rádi vám víno zabalíme do luxusní dřevěné kazety a přibalíme speciální otvírák na archivní vína.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů