Historie toskánského klenotu: Proč se na Brunello di Montalcino vyplatí počkat?
Pohodlně se usaďte a nalijte si skleničku temně rudého vína. Přivoňte k němu, napijte se a zavřete oči. Rázem se ocitnete v malém městečku Montalcino, uprostřed slunného italského Toskánska. Právě tady totiž už ve 14. století vznikl základ pro jedno z dnes nejznámějších a nejoblíbenějších italských červených vín – Brunello di Montalcino.
Za dnešní Brunello vděčíme lékárníkovi
I když první zmínky o červených vínech z toskánské oblasti Montalcino se objevují již od 14. století, vznik toho pravého vína Brunello di Montalcino, jak ho známe dnes, se váže až k polovině 19. století. Tehdy místní lékárník Clemente Santi identifikoval a izoloval odrůdu Sangiovese, ze které se slavné temně rudé víno dosud vyrábí.
Ve šlépějích dědečka později pokračoval i jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi, který vyselektoval jen ty nejlepší keře a dal tak vzniknout excelentnímu ročníku Brunello di Montalcino 1888, jehož výjimečné exempláře jsou mimochodem stále dochovány. S věhlasným rudým vínem, vyrobeným ze 100% hroznů odrůdy Sangiovese, se tak dodnes pojí jméno vinařství Biondi Santi.
První italské víno označené DOCG
Název samotného vína je odvozen od jeho barvy. Brunello je zdrobnělinou italského slova „bruno“, což v překladu znamená „tmavý“. Svou sytě tmavou barvu získalo víno Brunello di Montalcino díky podnebí v oblasti Montalcino, které je zde jedno z nejsušších a nejteplejších z celého Toskánska. Za svou lehce zemitou chuť a výraznou ovocitou vůni vděčí prvotřídním, výhradně ručně sbíraným, hroznům odrůdy Sangiovese, které rostou na prosluněné vinici v sousedství olivovníků, kousek od moře.
A právě díky spojení těchto jedinečných vlastností se už po druhé světové válce stalo Brunello jedním z nejoblíbenějších italských vín. S růstem jeho oblíbenosti se zvyšoval i počet jeho producentů a postupně se zařadilo mezi nejluxusnější a nejdražší vína na trhu. V roce 1980 bylo víno Brunello di Montalcino, společně s celým regionem Montalcino, označeno vůbec jako první italská oblast certifikátem DOCG. Získalo tak nejvyšší stupeň hodnocení italských vín.
Zážitek, na který se vyplatí počkat
Brunello se může pyšnit intenzivní a ovocitou vůní. Ucítíte z něj sladké aroma zralých třešní, višní, borůvek a švestek, které se snoubí s jemnou vůní vanilky, čokolády nebo skořice. Na jazyku je víno suché, jeho chuť je lehce zemitá, plná a komplexní. Můžete cítit i tabák nebo aromatické dřevo. To vše dohromady tvoří jedinečný harmonický zážitek pro vaše smysly. Na první doušek tohoto elegantního vína si však budete muset chvíli počkat.
Oblíbené červené víno Brunello di Montalcino totiž podléhá velice přísným požadavkům na jeho výrobu i zrání. Do vaší skleničky se dostane až v pátém roce po sklizni hroznů, Brunello označované jako Riserva dokonce až po šesti letech.
Po šetrném lisování a maceraci, kdy se z hroznů uvolňuje jejich typická temně rudá barva a chuť, přichází na řadu řízená fermentace. Ta probíhá za teploty 30°C. A po fermentaci přichází čas nechat víno pěkně uzrát. Aby byla výsledná chuť vína co nejlepší, zraje Brunello di Montalcino alespoň 3 roky v dubových sudech a poté ještě minimálně další rok odpočívá v láhvi.
Vyzrálé víno Brunello di Montalcino si nejlépe vychutnáte společně se zvěřinou a vybranými sýry, výborně se však tento rudý klenot hodí i k archivaci.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů