Francouzská vína od Champagne po Languedoc-Roussillon
Francouzské vinařské regiony, vinné odrůdy a vína patří k těm vůbec nejznámějším a hrají důležitou roli i v historii českého a moravského vinařství. Za úspěchem francouzských vín stojí bohatý koktejl vhodného podnebí, úrodné půdy, péče a tradice i geografické polohy výhodné pro export.
Víno se ve Francii pěstuje od 6. století př. n. l. Historie jeho počátků souvisí s řeckou kolonií v Marseille, jeho první rozmach s Římskou říší. Brzo si k vinicím a vinným hroznům našli svoji cestu mniši a zejména díky sv. Martinovi z Tours (Martin na bílém koni) pak vína zušlechťovali a šířili.
Francie nesla hlavní tíhu velké plísňové epidemie v polovině 19. století a její území silně zatížily i dvě světové války v první polovině století dvacátého. To se silně odrazilo na úpadku vína, ale zároveň vyvolalo snahu slavnou tradici obnovit. V roce 1935 došlo k velké kodifikaci francouzských vín a po druhé světové válce se vinařství stalo znovu srdcem francouzského zemědělství. Nyní vychrlí Francie zhruba 8 miliard lahví vína ročně, pro svůj vlastní trh i do celého světa. Z Francie také pocházejí některé slavné odrůdy, které se rozšířily na další kontinenty: od Cabernet Sauvignonu, přes Chardonnay a Pinot Noir (Rulandské modré) až k Syrahu.
Pojďme se společně kouknout na nejdůležitější francouzské vinařské regiony a jejich vína od severu k jihu.
Champagne
Nikoho nepřekvapí, že vinařský region Champagne produkuje šumivá vína – samotný jeho název se stal jejich synonymem.
Nejznámější z toho, co zde můžete zakoupit, je šumivé Blanc de Blancs (bílá bílých), které je vyráběno ze 100 % z Chardonnay. Jeho slavným souputníkem je šumivé Blanc de Noirs (bílá černých), vyráběné ze dvou druhů modrých hroznů vína, Pinot Meunier a Pinot Noir.
Alsace
Alsace je zvláštní svou různorodou a komplexní mozaikou druhů půd, a proto i v rámci stejného vinařského regionu najdete stejná vína různých chutí. Především je ale Alsace známé pro prvotřídní bílá vína, ceněná na celém světě. Svou pověst si vydobyly především zdejší Ryzlink, Pinot Gris, Gewürztraminer a šumivé Alsace.
Údolí řeky Loiry
I do údolí řeky Loiry přišly sazenice vinné révy společně s Římany. Velký rozmach zdejší vinařství zažilo především v raném novověku, kdy se region stal oblíbeným místem pro budování aristokratických letních sídel. Po Velké francouzské revoluci se ale rovnováha vychýlila v neprospěch regionu – vybudování silnice přitáhlo Paříž především k pití exotičtějších vín z Burgundska a Bordeaux. Teprve v roce 1935 s kodifikací vín bylo údolí Loiry uznáno jako producent skvělých vín a došlo k obnově zdejších vinařských tradic.
Na loirských vinicích naleznete především Sauvignon Blanc – nejznámější je Sancerre, Chenin Blanc, Muškát bílý a Cabernet Franc.
Burgundsko
Před 200 miliony let leželo Burgundsko pod obrovským tropickým mořem. To se podílelo na vzniku zdejší specifické vápencové půdy plné minerálů, pro které jsou burgundská vína známá.
Ve středověku převážně mnišské vinařství sloužilo církvi a zámožným burgundským vévodům. Po Velké francouzské revoluci došlo k jakési „sekularizaci“ zdejšího vinného odvětví a dnes se zaměřuje na udržitelnou, organickou a bio produkci.
V Burgundsku má své kořeny odrůda Pinot Noir, ale důležitou roli zde hraje i bílé Chardonnay.
Beaujolais
Vinařský region Beaujolais je krajem oddaným jediné vinné odrůdě: Gamay. Ke zlosti některých vinných odborníků zde ale důležitou roli hraje i tzv. Beaujolais Nouveau – burčák. Původně se jednalo o pití, kterému holdovali pracovníci na vinicích, aby oslavili konec sezóny. Postupně se ale rozšířit do zdejších kaváren a odsud do celého světa. Ročně se ho vyprodukuje zhruba 30 milionů lahví.
Bordeaux
Region Bordeaux je kromě vína spjat také s čedarem, černým rybízem, švestkami a červenofialovou barvou. Ačkoli se dnes jedná téměř výhradně o červený region a 90 % místní produkce vín jsou červená vína vyráběná z Merlotu a Cabernet Sauvignonu, v historii byl tento region plný bílých hroznů. Zdejší proslavená sladká bílá vína pil i Thomas Jefferson! Teprve v polovině 19. století se barevná pověst vinařského regionu začala měnit a do popředí se dostala červená vína.
Údolí řeky Rhôny
Výrazným vínem toku Rhôny je především Châteauneuf-du-Pape, českými slovy „nový papežův betlém“. Spojení se váže k počátkům 14. století, kdy papež Klement V. přenesl své sídlo z Říma do Avignonu a zasloužil se tak o rozvoj místního regionu. Châteauneuf-du-Pape má pověst „brány do světa francouzských vín“ a každý vinařský začátečník by ho prý měl okusit.
Vinařský region v údolí Rhôny je pozůstatkem po síle ledovce v poslední době ledové. Dělí se na severní a jižní část, které se v mnohých ohledech liší. Především severní část je nazývána mekkou Syrahu.
Provence
Vedle levandulových lánů, moře slunečnic a olivovníků je víno důležitým hráčem i v Provence, ačkoli podle některých si nevydobylo takovou pozornost, kterou by si zasloužilo. Provence je nejstarší vinařský region ve Francii a už v 6. stol. př. n. l. se proslavilo bledým červeným vínem z Massalie. Bledým proto, že proces výroby vína byl mnohem rychlejší a s červenou barvou, jak ji známé dnes, se víno nemohlo srovnávat.
Dneska je víno z Provence známé především díky vzestupu různorodých růžových vín, která jsou zde vyráběna ve vysoké kvalitě.
Languedoc-Roussillon
Vinařský region Languedoc-Roussillon se táhne od úpatí Pyrenejí a protíná ho spoustu divokých cest a tunelů. Pěstují se tady celé řady různých odrůd a díky rozmanitosti na jednotlivých dílcích půdy mají zdejší vinice pověst patchworku. Ani výsledná vína obvykle nejsou tvořena bobulemi jediné odrůdy, ale seskládají minimálně z několika druhů.
Z červených vín převládá Syrah, Grenache, Carignan a Mourvedre, z bílých vín Picpoul a Grenache Blanc.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů