Co znamená označení vína klaret?
Mladé, lehké, a hlavně svěží. To je víno klaret, mistr převleků, který v sobě nezapře ovocité tóny. Do rukou se vám dostane jako červené, růžové, ale i bílé víno. Co je víno klaret, jaké je jeho historie a v čem spočívá jeho výroba?
Co je víno klaret?
Víno klaret nebo claret je víno, které bylo vyrobené z modrých odrůd vinné révy. Při jeho výrobě nedochází k nakvášení rmutu (pomleté bobule). Ale aby to nebylo tak jednoduché, existuje více způsobů, jak klaret vyrobit. Také podoba vína se v různých zemích liší. V Anglii ho znají jako červené, ve Francii jako růžové a u nás ho najdete jako bílé víno.
Původ klaretu
Evropa klaret zná přibližně od 17. století. V té době si lehké červené víno oblíbili hlavně Angličané, kteří se do něj zamilovali v zemi vínu zaslíbené, ve Francii. Vinaři proto nelenili a v té nejúrodnější oblasti pro červené víno, v regionu Bordeaux, se pustili do výroby tohoto skvostu. Vyráběli ho z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon a začali ho nazývat vin clair (latinsky vinum clarum), což v překladu znamená světlé víno. Slova jako clair, clairet nebo právě claret znamenají světlý. Toto označení odkazovalo na světlou barvu tohoto vína.
Tehdejší výroba klaretu probíhala velmi rychle, aby se slupky hroznů dostaly do kontaktu s moštem za co nejkratší dobu. Víno se většinou vyrobilo přes noc, čemuž odpovídá termín vin d’une nuit neboli víno jedné noci. Angličané byli ze světle červeného, chcete-li narůžovělého vína nadšení.
Klaret anglický a francouzský
Tak jak rozdílné jsou tyto země, tak i klaret v těchto zemích znamená něco jiného. Pro anglicky hovořící je claret spojený s geografickým umístěním. Je to červené víno z francouzské oblasti Bordeaux. Francouzi jako claret označují všechna světlá lehká vína, ale termínu clairet se vyhýbají. O takovém vínu mluví jako o rosé.
Klaret z Moravy: Bílé víno s odstíny šedi
V českém vinařském slovníku najdete tuto definici klaretu: „Klaret je bílé nebo světle růžové víno vyrobené z modrých hroznů révy vinné.“
Klaret je u nás proto známý jako bílé víno s odstíny šedi. Setkat se můžete i s narůžovělou nebo oranžovou barvou, ale to vždy záleží na typu odrůdy. Klaret vinaři vyrábí z rozmanitého množství modrých odrůd, mezi kterými najdete Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké. Nejčastěji se však využívá odrůda Rulandské modré, která má ve slupce nízké množství barviva.
Jak se klaret vyrábí?
Jako klaret samotný, i jeho výroba je rozmanitá. Klaret se může vyrábět třemi způsoby:
Lisování probíhá u celých hroznů, které se nedrtí. Tento proces je jemný, takže slupky nenaruší a barvivo v nich ukryté se nevyplaví do moštu.
Samotokem vzniká mošt bez lisování. Ten se uvolní samovolně ze rmutu.
Krvácení neboli saignèe označuje proces uvolňování barviva z nadrcených hroznů.
Charakter klaretu: Jak chutná a jak ho servírovat?
Jakou barvu a aroma můžete očekávat u klaretu? Barva dosahuje nažloutlých, šedivých až lososových odstínů. V aroma ucítíte třešně, broskve nebo jahody. Díky jeho svěžesti a lehkosti ho můžete servírovat k rybám nebo ovocným dezertům. Nejlépe si ho vychutnáte jako mladé víno.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů