Co znamená označení košer víno?

Výrobu košer vína provází přísná pravidla. Smí ho vyrábět pouze ortodoxní žid nebo židovka a látky i zařízení, které se ve vinařství používají, musí být košer. Jak košer víno vzniká a jak poznáte, že jste na něj narazili?
Co je to košer víno?
Košer víno je víno, které smí vyrábět pouze ortodoxní židé, a proces výroby musí splňovat židovské předpisy (kašrut). Termín kašer (česky košer) se spojuje především s pokrmy a nápoji a znamená vhodný nebo správný.
Vinařství si nemůže samo od sebe víno označit jako košer. Aby mohlo být víno košer, musí vinařství získat od církve, rabína nebo certifikační agentury souhlas a schvalovací známku (hechser). Takové víno je pak označené jako košer pro Pesach.
Co je svátek Pesach?
Pesach patří mezi nejstarší židovské svátky a odkazuje na osvobození Izraelců z egyptského otroctví. Přezdívá se mu také „svátek nekvašených chlebů”. Podle úryvků ze Starého zákona izraelští otroci spěchali z Egypta tak rychle, že jim nestihlo těsto na chleba vykynout, a při útěku jedli nekvašený chleba. Po celou sváteční dobu tak židé nesmí jíst nic kvašeného a vykynutého.
Výroba košer vína
Košer víno je košer, pokud ho vyrobili židé, kteří žijí zbožným životem, modlí se, chodí do synagogy, světí sobotu a jí košer potraviny. Na výrobě se smí podílet jenom oni, a to od chvíle, kdy se sklizené hrozny dovezou z vinice.
Všechny látky a nástroje, které se při výrobě vína použijí, musí být také košer. To se týká kvasinek, nádob, lisů, hadic a dalšího náčiní. Pokud nějaké vinařství vyrábí košer i ne-košer víno, mělo by mít oddělenou výrobu tak, aby nedošlo k záměně. Dvojí výroba ale není ve všech vinařstvích možná, proto můžou jednotlivé kusy zařízení projít rituálním očištěním za přítomnosti rabína. Při očistě se může použít vroucí voda, jedlá soda nebo oheň.
Košer kvašení
Kvašení probíhá také za přísných podmínek. Nesmí se používat modifikované kvasinky. Místo nich můžou vinaři sáhnout po košer kvasinkách nebo těch, které se nachází ve slupce hroznů. Čeřící látky navíc nesmí být živočišného původu – želatina, vaječný bílek nebo kasein, které se při výrobě vína klasicky používají. Mezi povolené látky patří výtažky z mořských řas (algináty).
Košer víno se většinou čistí pomocí sedimentace a přetáčení. Také zrání v sudech trvá déle než u ostatních vín a kvůli celému procesu je výroba košer vína zdlouhavá. Víno zraje v dubových sudech, nerezových nádržích nebo plastových a skleněných nádobách.
Jak probíhá lahvování?
Pokud se košer víno vyrábí v jiném státě než v Izraeli, pasteruje se (prochází varem) po tři vteřiny v průtokovém pastéru při teplotě 74 °C až 87 °C. Potom se zchladí a naplní do lahví. Proč musí víno projít varem? Vysvětlení je jednoduché. Díky převaření zůstává košer víno košer i v případě, že ho otevře někdo jiný než ortodoxní žid.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů