360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Co znamená označení kabinetní víno?

vinohrad se západem slunce

Suché a lehké. Takové je kabinetní víno, které patří mezi přívlastková vína, tedy nejvyšší kategorii vín. Co stojí za jeho výrobou, jak poznáte kabinetní víno a k jakému jídlu ho servírovat?

Co je kabinetní víno? 

Kabinetní víno je suché a lehčí. Nebývá sladké, protože se při fermentaci všechen cukr prokvasí na alkohol. I když výjimky se najdou, a jestli bude výsledné víno sladké, nebo suché, záleží na vinaři. Ten může rozhodnout, kolik zbytkového cukru v kabinetu nechá. 

Kabinetní víno musí splňovat tato kritéria: 

  • Cukernatost při sběru musí být minimálně 19° NM 
  • Vyrábí se z rmutu, hroznů nebo hroznového moštu 
  • Může být vyrobeno jen ze tří odrůd vinné révy. 
  • Pokud jedna z odrůd tvoří 85 % moštu, může být víno pojmenované danou odrůdou. 
  • Hrozny musí pocházet z jedné vinařské oblasti. 
  • Nesmí se doslazovat a chemicky stabilizovat. 

Kabinetní vína patří mezi vína s přívlastkem, ale na českém trhu jich příliš nenajdete. Možná je to i tím, že vinaři radši svá vína zařadí jako zemská. Důvod je celkem jednoduchý: zatřiďování do kategorie zabere spoustu času i peněz a pro malá vinařství to není výhodné. 

Jakostní vína s přívlastkem patří do nejvyšší kategorie vín, která je rozdělaná podle cukernatosti neboli vyzrálosti hroznů. Dalo by se tedy říct, že čím vyšší cukernatost, tím lepší kvalita. Jen neplést se zbytkovým cukrem. Zatímco cukernatost se posuzuje v hroznech, zbytkový cukr se měří ve víně. Množství zbytkového cukru pak ovlivňuje, jak sladké výsledné víno nakonec bude. 

Jaké kategorie přívlastkových vín existují? 

Přívlastková vína se dělí do kategorií na základě cukernatosti. Vyzrálejší hrozny mívají zpravidla vyšší obsah cukru – a ten se měří ve stupních NM ve 100litrovém hroznovém moštu. Jeden stupeň znamená jedno kg přírodního cukru v hroznovém moštu. Podle tohoto výpočtu se dělí víno do následujících kategorií:  

  • víno (dříve také stolní víno) – 10 ⁰NM 
  • zemské víno – 14 ⁰NM 
  • jakostní víno: odrůdové – 15 ⁰NM, známkové – 15 ⁰NM 
  • víno originální certifikace – 15 ⁰NM 
  • jakostní víno s přívlastkem, které se dále dělí na: 
    • kabinetní víno – 19 ⁰NM 
    • pozdní sběr – 21 ⁰NM 
    • výběr z hroznů – 24 ⁰NM 
    • výběr z bobulí – 27 ⁰NM 
    • ledové víno – 27 ⁰NM 
    • slámové víno – 27 ⁰NM 
    • výběr z cibéb – 32 ⁰NM 

Pokud se chcete dozvědět víc o přívlastkových vínech, přečtěte si článek Přívlastkové víno: Dělení vín podle cukernatosti

přátelelé si v krhu přiťukávají skleničkami s vínem

K jakému jídlu se hodí kabinet? 

Kabinetní víno servírujte k lehčím pokrmům. Kabinet může být jak bílé, tak červené víno. Bílý kabinet párujte s rybou, drůbežím masem a lehkými sýry. Červený kabinet vynikne s tmavým masem a tvrdými sýry. 

Jaké víno pít k různým pokrmům se dozvíte v článku Servírování vína: Jaké víno k rybě nebo huse

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli