Brunello di Montalcino, „tmavá“ tradice z Toskánska
Slavná toskánská vína… Kdo by je nemiloval? Mezi nejlepší vína z Toskánska a celé Itálie patří bezesporu i Brunello di Montalcino, které je známé po celém světě. Jeho temně červená barva slibuje nezapomenutelný chuťový zážitek plný slunce a harmonie. Zveme vás na seznamovací skleničku!
Když se rodí tradice: Brunello di Montalcino v historii
První historické zmínky uvádějí Brunello do souvislosti s červeným vínem vyrobeným v regionu Montalcino již ve 14. století. Červená vína z této oblasti si postupně získávala věhlas a v polovině 19. století to byl místní farmář Clemente Santi, kdo identifikoval a izoloval odrůdu Sangiovese, ze které se Brunello dodnes vyrábí. K jeho výrobě musí být použito 100 % hroznů této odrůdy.
V tradici pak pokračoval jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi, který v roce 1888 přivedl na svět víno z těch nejlepších keřů a dosáhl věhlasu několika ročníků Brunella di Montalcino.
Po druhé světové válce se Brunello di Montalcino zařadilo mezi nejlepší italská vína a počet jeho producentů se postupně zvyšoval až přesáhl číslo padesát. V roce 1980 získalo Brunello a region Montalcino jako první italská oblast certifikát DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – což je nejvyšší stupeň hodnocení italských vín.
Dnes má Brunello v produkci přibližně 200 vinařů a poptávka po něm je stále vysoká. Patří k nejluxusnějším a nejdražším vínům na trhu.
Náš tip: Zajímá vás více informací o označování vína? Přečtěte si článek o klasifikaci evropských vín.
Co činí Brunello jedinečným?
Je to určitě oblast, kde se odrůda Sangiovese pěstuje. Region Montalcino má nejsušší a nejteplejší podnebí z celého Toskánska, což se odráží na již zmíněné sytě červené barvě Brunella. Hrozny se pěstují asi 400 metrů nad mořem v severovýchodní části této vinařské oblasti a jejich sběr probíhá výhradně ručně.
Název vína znamená v překladu zdrobnělinu „tmavý“ nebo „krásně temný“ a v Brunellu můžeme najít odraz celého poměrně širokého terroir, ve kterém se spojuje několik lokací s částečně odlišnými geografickými a klimatickými podmínkami.
Vůně Brunella je bohatá a komplexní. Převažuje aroma višní, švestek a fialek, ale ucítit můžete třeba i borůvky, vanilku nebo skořici. Postupně pak přechází v chuť tabáku, čokolády či kůže. Na patře se projeví jemnost, elegance a sametový dotek. Ovocité tóny mají dlouhý dozvuk.
Nikam nepospíchejte – italská vína Brunello mají svůj čas
Brunello di Montalcino podléhá přísným požadavkům na výrobu i zrání. Po šetrném lisování hroznů probíhá macerace v ocelových tancích, kdy se ze slupek uvolňuje typická barva a chuť moštu. Následuje řízená fermentace za teploty 30 °C. Víno zraje tři roky ve velkých sudech a poté musí „ležet“ ještě minimálně jeden rok v láhvi.
Brunello se tak dostává ke svým zákazníkům a konzumentům nejdříve pět let po sklizni, Brunelo di Montalcino označované Riserva dokonce až po šesti letech. Jedná se o ideální víno k archivaci, obvyklá doba pro rozvoj jeho potenciálu je 20–25 let.
Za nejlepší ročníky Brunella (podle Consorzio del Vino Brunello di Montalcino) jsou považovány roky 1945, 1955, 1961, 1964, 1970, 1975, 1985, 1988, 1990, 1995, 1997, 2004, 2006, 2007, 2010, 2012, 2015.
Gurmánský tip na závěr: Brunello di Montalcino a další plná červená italská vína si nejlépe vychutnáte v kombinaci s červenými masy, zvěřinou nebo vybranými typy sýrů – například pecorino.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů