Klenot mezi dezertními víny: Sladké Salento
Zavřete oči a představte si na chvíli mapu Itálie: Také vám její obrys evokuje botu? Na jejím pomyslném podpatku leží Salento, malý italský poloostrov. A právě tam se na chvíli společně přeneseme. V dnešním článku poznáte malebné Salento a delikátní vína, která se v něm rodí.
Salento: Země moře, slunce a větru. A také rodný kraj delikátních vín
Oblast Salento je proslavená nejen pro svá jedinečná, sladká vína. Za svůj věhlas vděčí rovněž nádherné krajině, vynikající regionální kuchyni a kulturní rozmanitosti. Rozkládá se v jižní části regionu Apulie, mezi Jónským a Jaderským mořem. Na západní straně Salenta se nachází překrásné pláže, zatímco na východní straně je pobřeží spíše skalnaté. Víno se zde pěstuje v jedinečných geografických polohách ve třech vinařských oblastech – v Mandurii, Brindisi a v jižním Salentu.
Terroir je v Salentu typický pro celý region Apulie – podnebí je horké a suché. Díky tomu jsou salentská vína intenzivní a plná. Úrodné podloží je vápencové, jílové i (na minerály bohaté) kamenité. A právě rozmanitost podloží se v pěstovaných vínech odráží v podobě jedinečných charakterů každého z nich. Vinice jsou ovívány přímořskými větříky – ty nejen, že hroznům svědčí, ale navíc napomáhají odpuzovat škodlivý hmyz. Pěstována jsou zejména červená vína. Z odrůd jsou zastoupeny Negroamaro, Primitivo a Malvasia Nera.
Víno se v Salentu pěstuje už od starověku. Staří Římané dovedli zdejší vinařské řemeslo k dokonalosti a Salento se díky tomu už tehdy stalo významným producentem vína v rámci celé Itálie. Věhlas salentských vín právem přetrvává dodnes.
Zajímavost: Apulie zastává téměř polovinu produkce olivového oleje celé Itálie. Není proto překvapením, že zdejší krajině dominují zejména olivovníky.
Poznejte sladké (a silné) Salento Ruffino
Salento Ruffino je víno vyrobené převážně z hroznů odrůdy Primitivo – jedná se o jednu z vůbec nejstarších odrůd révy. Její název je odvozen od latinského „primavitus“, což v překladu znamená „brzo dozrávající“. Réva totiž kvete i dozrává skutečně brzy. Hrozny se sklízí od půlky srpna a sklizeň probíhá nejpozději do poloviny září. Společným jmenovatelem pro vína z této odrůdy je vyšší obsah cukru a alkoholu. Proto se výjimečně hodí k výrobě dezertních a likérových vín. Přesvědčte se sami a ochutnejte některé Salento Ruffino z naší nabídky.
Na závěr tip pro milovníky italského vína: V samostatném článku píšeme o dalších věhlasných vinařských regionech Itálie. A pokud vás při jeho čtení zaujme konkrétní italské víno, seženete ho v našem e-shopu.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů