Poznejte 6 nejlepších vinařských regionů díky 6 výjimečným vinařstvím
Zajímá vás, kde se rodí světově nejoblíbenější vína? Vinařství, která jsou považována za nejlepší, jsou k nalezení napříč světem. Nalijte si sklenku dobrého vína, začtěte se do dnešního článku a vydejte se s námi za poznáním domovin těch nejoblíbenějších vinařství.
Bordeaux, Champagne a nejlepší vinařství, která nabízí Francie
Francouzská vinařství produkují nejvěhlasnější vína na světě vůbec. Zejména do detailu propracované výrobní technologie a rozmanité klimatické podmínky umožňují Francii vytvářet širokou škálu delikátních vín.
Bordeaux
Až třetina francouzských vín má svůj původ v prestižní vinařské oblasti Bordeaux. Červená vína z Bordeaux jsou navíc považována za ta nejlepší na světě. Ptáte se: Jak to? Odpověď naleznete v našem článku o Bordeaux.
Vinařství v okolí Bordeaux se začalo rozvíjet už ve 13. století a za nejdůležitější událost v historii regionu je považováno ustanovení klasifikace vín Grand Cru Clasé, zaštiťující nejlepší vína z Bordeaux. V našem samostatném článku poznejte Médoc, nejznámější region v Bordeaux. Právě odtud pochází všechna vína, která se do klasifikace dostala.
Za pozornost stojí zdejší vinařství Château Saint-Hilaire, které produkuje luxusní vína už od konce 18. století. První majitel, důstojník námořnictva Jean Lapierre, byl okouzlen zdejším unikátním terroir – tou dobou osázeném převážně olivovníky. Správně odhadl, že slunečné podnebí se středomořskými chladivými větříky bude jeho vinicím výjimečně svědčit. Rodina Lapierre ve vinařské tradici pokračuje dodnes a vyrábí vína z odrůd Syrah, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon – a mnoha dalších. Podívejte se, jaká vína z Château Saint-Hilaire máme v nabídce.
Champagne
Světově věhlasná vína produkují rovněž vinařství v Champagne. Je to zejména díky kombinaci 300 let zkušeností s výrobou šumivého vína a naprosto unikátní terroir.
Zajímavost: Slyšeli jste, že čím jsou bublinky ve vaší sklenici šampaňského menší, s tím kvalitnějším vínem máte čest? Jedná se o mýtus. Kvalita vína závisí čistě na hroznech, místě jejich pěstování a výrobních postupech. Čím je však víno déle v kontaktu s korkem, tím dochází ke ztrátě tlaku CO2. Výsledkem je jemnější řetízkování vína a rovněž bublinky jsou menší.
Na jednom z nejlepších místních terroir naleznete vinařství Champagne Bouché. Zde rodina Bouché vyrábí za dodržování přísných podmínek delikátní šumivá vína už po čtyři generace. Vinice o rozloze 40 hektarů se rozkládají na jednom z nejlepších terrior v regionu a produkují hrozny pro výrobu těch nejkvalitnějších šampaňských vín. Ta následně zrají v lahvích mimořádně dlouhou dobu – minimálně 4 roky. Na kvalitu vína dohlíží osobně Nicolas Bouché.
Máte rádi portské? Poznejte ta nejlepší vína z Portugalska
Když se řekne portugalské vinařství, vybaví se vám nejspíše portské víno. Vyráběno může být výhradně v oblasti Douro. Jeho druhy a dobrodružnou historii můžete poznat ve specializovaném článku o portském vínu.
U nás seženete třeba věhlasná portská vína z dourského vinařství Quevedo. Malé rodinné vinařství zde pěstuje hrozny už od roku 1889. V podoblastech Cima Corgo a Douro Superior obhospodařují 100 hektarů vinic sourozenci Oscar a Claudia Quevedo. Rozmanitost hroznů z hlediska aroma i chuti jim umožňuje vyrábět portská vína mnoha stylů. Na své si tak přijde opravdu každý milovník portského. Majitelé navíc vyznávají svěží, sympatickou filozofii – sám Oscar tvrdí, že: „Portské víno je bráno příliš vážně. S jeho otevřením nemusíte čekat na zvláštní příležitost. Portské si dopřejte klidně každý den.” Souhlasíte?
Nejlepší vinařství Itálie najdete v Toskánsku a Piemonte
Italské vinařství hraje v italské gastronomii významnou roli. Jeho kolébkou je Kampánie, kde se zrodilo už 3000 let před příchodem Řeků. Ti území Itálie dokonce označovali jako „zemi vína“.
Toskánsko
Toskánsko je oblastí s vinařstvími produkujícími červená vína, světově vyhlášenými zejména pro svůj archivační potenciál. Poznejte jeho historii a specifika oblasti v článku o Toskánském vinařství.
Jistě si vybavíte proslulé buclaté lahve, opletené slámou. Poznat je blíže můžete v našem článku o Chianti, toskánském rodáku.
Druhým nejznámějším toskánským vínem je Brunello di Montalcino. Tradiční produkt toskánských vinařství podléhá přísným pravidlům pro jeho výrobu a zrání.
Ještě než se s Brunellem více seznámíte v samostatném článku, prohlédněte si naší nabídku vín jednoho z jeho hlavních producentů, vinařství Tenuta IL. Poggione. Vína Brunello začali zdejší vinaři nabízet jako jedni z prvních a byli dokonce mezi zakládajícími členy konsorcia Brunello di Montalcino. Vína produkují za dodržování tradičních výrobních postupů v kombinaci s nejnovějšími technikami pro jeho výrobu. Vinařské řemeslo však posouvají ještě o kousek dál: Dlouhodobě usilují o ekologickou udržitelnost a minimální uhlíkovou stopu svého podnikání. Ze stejného důvodu i práce na vinicích probíhají převážně ručně.
Piemonte
Rovněž vinné produkty z Piemonte patří k těm nejlépe světově hodnoceným. Zdejší vinařství za svůj věhlas vděčí zejména výrazným, hutným a na tanin bohatým červeným vínům.
Legendárním vínem z této oblasti je Barolo. Pojmenováno je podle vinařské podoblasti, jejíž vinice jsou osázeny výhradně odrůdou Nebbiolo. A proč se Barolu říká „král vín“? To se dozvíte v našem článku o Barolu.
Prohlédněte si třeba naši nabídku luxusních vín z vinařství Marchesi di Barolo. Našli byste jej u zámku Falletti, asi hodinu cesty od Turína. Prvními majiteli vinic byli markýzové Falletti. Jejich následník Pietro Abbona posléze proslavil Barolo po celém světě – dokonce první historické zmínky o Barolu se týkají vín z jeho produkce. O vinice se zde stará rodina Abbona i nadále. Know-how svého vinařského umu shrnují dvěma slovy: „Porozumění a respekt”. Co to znamená v praxi? Rodina si zakládá na perfektní znalosti kvality svých hroznů a na vlastnostech půdy, ve které révu pěstují. K produkci vína přistupují zodpovědně a s úctou k vinicím. O tom, že se nejedná pouze o plané řeči, svědčí množství ocenění, která vinařství získalo v celé řadě mezinárodních soutěží.
Piemontské Barbaresco poskytne chuťově podobný zážitek jako Barolo. Liší se však ve struktuře a svým potenciálem ke zrání. Vychutnat si jej obvykle můžete dříve než Barolo.
Nejlepší vinařství můžete ochutnat i v Chile
Chile můžeme označit jako nejstarší vinařskou oblast v Jižní Americe. Produkci vína započalo v době španělského dobytí. Réva byla tehdy ze Střední Ameriky dovezena do Peru, odkud se posléze dostala právě do Chile.
Úplně nejstarší vinařskou oblastí v Chile je Maipo Valley. Léta jsou zde horoucí, a tak jsou vinohrady zavlažovány vodou z tajících ledovců. Světově oblíbená jsou zdejší červená vína Cabernet Sauvignon a Merlot. Největší produkci chilského vína poté zastává oblast Rapel Valley.
Největší chilské vinařství Concha y Toro světu poskytuje delikátní vína už od roku 1883. Patří dokonce mezi 10 největších vinařství světa. Není proto překvapením, že jeho vinice jsou k nalezení napříč celým Chile. Legendární vína jsou zde vyráběna zejména z odrůd Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Merlot.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů