6 odstínů bílé: Neznámější druhy bílého vína
Výtečně osvěží během horkého odpoledne, umí zpříjemnit vlahý večer. Zejména v létě se jedná o vyhledávaný alkoholický nápoj. Ano, řeč je o bílém vínu. První zmínky o jeho výrobě jsou staré už 7 000 let. Poznejte jeho nejpopulárnější odrůdy.
Bílé víno a jeho podoby: Oblíbené odrůdy
Veltlínské zelené
O popularitě Veltlínského zeleného svědčí fakt, že je v naší české kotlině nejrozšířenější pěstovanou odrůdou. Její původ hledejme pravděpodobně v Rakousku, kde je v současnosti pěstována téměř na polovině celkové plochy vinic. Víno si nejlépe vychutnáte mladé, proto se většinou nehodí k archivaci. Hrozny jsou používány do směsí pro známková vína i pro výrobu těch šumivých. Vyzkoušejte jej například s předkrmy nebo tvrdými sýry.
Zajímavost: Veltlínské zelené bývalo v minulosti lidově nazýváno jako Bělošpičák (Weißgipfler). Název vycházel z bělavých konečků letorostů.
Ryzlink rýnský
V minulosti nepříliš oblíbená odrůda, pocházející z německého Porýní, se dostala na výsluní díky náhodě. Víno bylo pěstováno ve směsných výsadbách s ranějšími odrůdami. V důsledku jeho brzkého sklízení nemělo příležitost předvést své výjimečné vlastnosti. Za svůj současný věhlas vděčí opožděnému povolení ke sběru hroznů. Značná část bobulí byla při sběru již napadena ušlechtilou plísní. Tím stoupla cukernatost hroznů, ze kterých vzniklo perfektní víno. Odrůdě nevadí jarní ani zimní mrazíky. Hrozny se proto výborně hodí pro výrobu ledových vín.
Rulandské bílé
Odrůda, která pochází z Francie, nese ve většině zahraničních vinařských oblastí svůj původní název Pinot blanc. Z důvodu brzkého rašení je náchylná na jarní mrazíky. Je vhodná pro tvorbu výběrů z hroznů a používá se jako surovina pro výrobu šumivých vín. Víno si vychutnejte s výraznějšími paštikami nebo s uzeným masem. Vynikající je také jako aperitiv.
Zajímavost: S bílou barvou vína je hojně spojované i známé perlivé víno z Champagne. Ačkoli můžete narazit i na červené šampaňské, bílá silně převládá.
Sauvignon
Sauvignon pravděpodobně pochází z francouzského vinařského regionu Bordeaux nebo z vinařských oblastí na Loiře. Jak naznačuje francouzský název „sauvage“, francouzsky „divoký“, odrůda byla v době vzniku názvu považována za selekci divoké révy.
Zajímavost: Podle legendy byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský jakožto kojenec při pláči tišen vínem z odrůdy Sauvignon, kterým mu jeho dědeček potíral rty. Tato zajímavá metoda mohla přispět k tomu, že se král v dospělosti stal velikým vyznavačem téže odrůdy.
Sancerre, jeden z nejznámějších Sauvignonů na světě, je výborným příkladem vína, které je těsně spjato s půdou, na které roste. Ve stejnojmenné oblasti se totiž nachází hned tři tipy půdy a vína často vznikají jako cuvée.
Tramín červený
Jedná se o jednu z nejstarších odrůd. Geneticky je podobná volně rostoucí lesní révě. Díky dlouhé dochuti je Tramín červený podáván nejčastěji při vzácných příležitostech – k běžné spotřebě vybírejte raději méně aromatické odrůdy vína. Díky své neobvyklé chuti a aroma se Tramín červený jako jedno z mála vín hodí k silně kořeněnému jídlu.
Zajímavost: Lidoví léčitele používali Tramín k léčbě horních dýchacích cest.
Chardonnay
Světově populární bílá odrůda pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko. O její oblíbenosti svědčí fakt, že je k nalezení na všech kontinentech a v téměř každé evropské zemi. Vína z odrůdy Chardonnay se často výborně hodí k dlouhému zrání.
Tip: Ochutnejte Chablis, slavné víno z odrůdy Chardonnay. Tato kvalitní vína jsou ceněná pro svou nezaměnitelnou chuť.
Méně známá, ale proslulá bílá vína
Některé druhy vín na pultech supermarketů běžně nenajdete, přesto by vaší pozornosti neměly uniknout. Často se nepěstují tak hojně jako nejproslulejší odrůdy, protože jsou citlivější na složení půdy a rozmary počasí, jejich chutě ale patří k tomu nejlepšímu, co můžete nalézt.
Sauternská vína slavná dezertní vína z Bordeaux z odrůd Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle. Hrozny napadá téměř každý rok mikroskopická houba, latinsky Botrytis cinerea. Bobule se přeměňují na cibéby a dosahuje vysoké cukernatosti při sběru. Vína Sauternes jsou známá pro svou sladkost, kterou oplývají díky vysokému zbytkovému cukru po předčasně zastavované fermentaci.
Dělení bílého vína podle zbytkového cukru
V souvislosti s vínem můžeme hovořit o cukernatosti hroznů a zbytkovém cukru. Pojmem cukernatost označujeme množství cukru, který obsahuje vylisovaný mošt z hroznů. Přečtěte si více v samostatném článku o dělení vína podle jeho cukernatosti.
Zbytkový cukr je cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami během kvašení vína. Podle množství jeho obsahu ve vínech je dělíme na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
Suché víno obsahuje maximálně 4 gramy zbytkového cukru na litr. Nejčastějšími odrůdami pro jeho výrobu jsou Sauvignon či Ryzlink rýnský.
Polosuché víno bude obsahovat maximálně 12 gramů zbytkového cukru na litr. Pro jeho výrobu se často používá Tramín červený.
Polosladké víno obsahuje až 45 gramů zbytkového cukru na litr.
Sladké víno, jak už nejspíš tušíte, obsahuje více než 45 gramů zbytkového cukru na litr. Vyrábí se ze sladkých, dlouho uzrálých hroznů. Typickým představitelem je proslulé tokajské víno.
Zajímá vás, podle jakých kritérií můžeme vína ještě dělit? Zjistěte to v našem samostatném článku o dělení vína.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů